Co je dentální hygiena?

srp 18, 2023

Dentální hygienistka hraje v péči o zuby stejně důležitou roli jako zubní lékař. Zatímco zubní lékař spravuje škody napáchané dlouhodobým působením bakterií, dentální hygienistka společně s pacientem udržuje v dutině ústní takové prostředí, které zaručí co nejméně oprav.

Co tedy dentální hygiena vlastně je?

Jedná se především o doplnění a zdokonalení pacientovi domácí péče o dutinu ústní. Kromě zdokonalování si dentální hygienistka také hravě poradí s nečistotami, které už v pohodlí domova nelze odstranit.

Při nesprávném či nedostatečném odstraňování zubního plaku dochází k jeho usazování, což vede ke vzniku zubního kamene. Dlouhodobá přítomnost zubního plaku způsobuje též zubní kaz. Pokud bude nedokonalí hygiena přetrvávat delší dobu dostaví se také zánět dásní, který může přejít v parodontitis. 

Image

Zdroj: Unsplash

Jak návštěva u dentální hygienistky probíhá? 

Jako první pacient podstoupí krátký rozhovor, ve kterém se dentální hygienistka bude vyptávat na všechny důležité informace, zejména tedy na návyky v dentální hygieně. Dále následuje podrobné stanovení stavu dutiny ústní. Po diagnostice dutiny ústní se pacient dozví své dosavadní nedostatky či naopak úspěchy v dentální hygieně. Poté přichází na řadu čištění zubů. 

Pro čištění zubů využíváme AIRFLOW PROPHYLAXIS MASTER, díky kterému si hravě poradíme jak s nánosy zubního plaku či kamene, tak i s neestetickými pigmentacemi. Po celkovém očištění chrupu následuje kalibrace vhodných mezizubních kartáčků. Pacient poté na závěr absolvuje nácvik čistících metod pro všechny pomůcky, které obdržel. Pokud tedy pacient absolvuje dentální hygienu, bude schopný udržovat stabilní prostředí v dutině ústní.

Image

Zdroj: Pexels

Jak často chodit na dentální hygienu?

Plánování návštěv dentální hygienu je velice individuální, a proto návštěvy vždy plánujeme podle potřeb pacienta. Pokud je vše v pořádku doporučujeme chodit na dentální hygienu 2x ročně. Pokud se jedná o pacienta s onemocněním parodontu či o pacienta se ztíženými podmínkami domácí ústní hygienu (např. rovnátka, implantáty …)  doporučujeme návštěvy 3-4x ročně.

in Blog Be the first to comment!